Francia rakott burgonya

2015.05.26 16:44

Ez az ikonikus recept első hallásra bonyolultnak tűnik, pedig higyjétek el borzasztóan egyszerű. Az alap receptet kiegészíthetjük egyéb fűszerekkel és hozzávalókkal is de önmagában is elképesztően finom.

Az alap recepthez szükségünk van ezekre:

  • fél kg krumpli
  • fél liter tej
  • 1 kis pohár tejföl
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • bors

Elkészítése:

A krumlikat meghámozzuk és egy zölsdég szeletelővel hajszál vékony szeletekre vágjuk és egy tepsibe tesszük. Majd gyorsan elkészítjük a szószt hozzá. A tejet, a tejfölt, a tojást, a sajt felét és a sót, borsot kézi habverő segítségével összekeverjük. majd a vajat megolvasztjuk és lassan, szinte cseppről cseppre hozzáadjuk a szószhoz és elkeverjük. Ezután ráöntjük a krumplira, a maradék reszelt sajttal megszórjuk, esetleg kevés zsemlemorzsát is hintünk rá, hogy a teteje még ropogósabb legyen.Fóliával lefedjük a tepsit és addig sütjük így sütőben, míg a krumpli meg nem puhul, ezt villával ellenőrízzük. Ha puha a krumpli, akkor levehetjük a fóliát és süssük még addig, hogy a teteje kicsit megpiruljon. Ha megpirult vegyük ki a sütőből, de ne szeljük fel egyből, várjunk fél órát, hogy szépen tudjuk tányérba tenni.

Én egyébként ezt is rétegesen szoktam készíteni virslivel és főtt tojással. A krumpli harmadát reszelem csak le először, majd ráöntöm a szósz 1/3-át, majd rászelem a főtt tojást és megsózom, majd újabb réteg krumpli szósszal együtt, ezután a virsli és újabb krumpli szósszal és természetesen a sajt a tetejére. De mint mondtam az alap recept önmagában is tökéletes, borzasztó krémes az állaga.

 

Ha tetszett a recept oszd meg, hogy a barátaid, ismerőseid is láthassák.