Egyszerű mégis csodás, ünnepi torta lépésről lépésre: Mirinda torta
2015.05.23 12:39
Mi van akkor ha kezdők ként nem tudunk egy Sacher tortát vagy egy Feketeerdő tortát készíteni? itt megtalálod a megoldást születésnapokra is!
Hozzávalók:
Tésztához: 4 tojás
12 dkg liszt
20 dkg cukor
4 evőkanál langyos víz
1 evőkanál kakaópor
2 kávéskanál sütőpor
Túró krémhez: 25 dkg túró
25 dkgmargarin
20 porcukor
Mirinda zseléhez: 7 dl szénsavas narancsüdítő (mirinda, fanta stb.)
2 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés:
-
Első lépés: A tészta hozzávalóit, tehát a lisztet, a cukrot, a vizet, a kakaóport és a sütőport össze keverjük a tojások sárgájával. Szép egynemű masszát kell kapnunk.
- Második lépés: Egy magasfalú tálba tesszük a tojások fehérjét és egy csipet sóval, habverő segítségével kemény habbá verjük.
A kakaós masszába keverjük a tojádfehérje hab harmadát, ezzel fellazítjuk a massza állagát, így könnyen el tudjuk keverni benne a maradék habot. Ezután a többi habot óvatos kör-körös mozdulatokkal elkeverjük. - Harmadik lépés: Egy kerek kapcsos tortaforma alját kenjük be vajjal és helyezzünk rá egy kör alakú sütőpapírt, ami pont olyan nagy, mint a tortaforma alja. Fontos, hogy csak az alja legyen kibélelve, mert így az oldalán meg tud tapadni a tészta és nehezebben esik össze. Ezt követően 180°C-ra előmeegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Fontos, hogy 30 perc eltelte előtt semmi képpen se nyissunk a sütőre, mert azonnal összeesik, a 30 perc leteltével pedig tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e, ha a tű tiszta akkor készen van a piskóta.
- Negyedik lépés: Ha kisült a piskóta és ki is hül már, akkor vékony pengéjű kés segítségével körbe vágjuk a piskótát, hogy elváljon a tortaforma oldalától.
- Ötödik lépés: Most kibéleljük a tortaformát, ehhez folpackra lesz szükségünk, amivel amivel a tortaforma oldalát kibéleljük úgy, hogy ha bekapcsoljuk a formát, akkor még alul is lógjon ki a formából illetve felül is legyen annyira hosszú, hogy kilógjon.
- Hatodik lépés: A krémhez először a túrót villával jó alaposan összetörjük, hogy ne legyen darabos, majd a cukorral és a margarinnal jól összekeverjük.
- Hetedik lépés: A kibéleltformába visszatesszük piskóta lapot és rákanalazzuk a túrókrémet, amit aztán akár egy kanál háta segítségével egyenletesen eloszlatunk.
- Nyolcadik lépés: A zselé elkészítéséhez egy lábasba szórjuk a pudingpórt, majd a szénsavas narancs üdítőt lassan hozzáadjuk. Először kb. 1 dl, ezt kézi habverő segítségével csomómmentesre keverjük, ezután mehet bele a többi üdítő is, ezt is össze keverjük. Tűzhelyre téve, folyamatos kevergetés mellett addig forrljuk, míg egy sűrű anyagot kapunk belőle, ekkor levesszük a lángot és azonnal következik a kilencedik lépés.
- Kilencedik lépés: Most tesszük rá a zselét a tortára. Fogunk egy kanalat a torta felett úgy, hogy a háta legyen felfelé és a zselénket közvetlen a kanál hátára folyatjuk és szépen eloszlatjuk a torta egész felszínén. A kanál azért fontos, mert kicsit felfogja a zselé hőjét, ami ha közvetlen a krémre folyna egyből megolvasztaná a margarint és akkor csak egy trutyit kapnánk. hagyjuk a pulton kíhülni majd mehet a hűtőbe néhány órára.
- Tizedik lépés: Már csak a díszítés maradt hátra, ami persze ízlés szerinti. Én 2 szép nagy narancsot használtam, amiből igyekesztem minél vékonyabb és minél nagyobb átmérőjű szeletek gyártani és ezekkel körbe raktam a torta tetejét.