Egyszerű és finom házi sütemény: meggyes rácsos linzer
2015.05.23 20:57
Ha váratlan vendégek toppannak be, akkor bizony jól jön egy kis tartalék süti, amivel előrukkolhatunk, na pont ilyen sütemény a meggyes rácsos.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg margarin
2 tojás
15 dkg cukor
kevés tejföl
1 kg magozott meggy (lehetőleg ne befőtt)
búzadara
cukor (2-3 evőkanálnyi ízlés szerint)
Elkészítés:
Egy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a margarint, a tojásokat és a sütőport és kevés tejföllel egynemű tésztává gyúrjuk. 1-2 órára hűtőben pihentetjük, majd a tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, majd egy kivajazott tepsibe helyezzük és a tepsi szélein is eligazgatjuk a tésztát. A tésztára vékony rétegben búzadarát szórunk, hogy a töltelék ne tudja eláztatni a tésztát. Egyenletesen rátesszük a meggyszemeket is és izlés szerint cukorral megszórjuk. Ezután a tészta másik felét is kinyújtjuk, majd kb. 1 cm-es csíkokat vágunk ki belőlük. Először a tepsiben átlósan lehelyezzük az egyik leghosszabb csíkot, ehhez tudjuk igazítani a többit is, hogy szimmetrikus legyen, majd erre a sor tésztára 90 fokkal elforgatva rátesszük a többi tészta csíkot is, hogy szép rácsos legyen. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Ha kész, kiszedjük és hagyjuk kihülni majd porcukorral meghintjük.
Be kell vallanom ez az egyik kedenc sütim gyerek korom óta, megéri kipróbálni.
