Az igazi "balatoni" hekk

2015.05.26 17:49

Sokat hallani, hogy a balatoni hekk így, a balatoni hekk úgy, de tudni kell, hogy a hekk egy tengeri hal tehát valójában semmi köze a Balatonhoz.

 

Na de mint mindnyájan tudjuk, hogy igazán finom halat csakis a Balatonnál lehet kapni. Én mint vegetáriánus egy egész nyáron keresztül készítettem a hekket a Balatonnál, szóval azt hiszen én megtudom mondani, hogy hogyan kell ezt eredetileg elkészíteni.

A hekk hal maga elég drága, de aki szereti, annak megéri a beruházás.

Hozzávalók:

  • hekk törzs
  • kukorica liszt
  • finomliszt
  • őrölt pirospaprika
  • ÉLES kés

Na és itt a titkos elkészítési módszer:

A hekk törzset álltalában fagyasztva árulják és szupermarketekben lehet kapni, ezeket hagyni kell szobahőmérsékleten kiolvadni. Ezek álltalában előkészítettek, tehát le vannak pikkelyezve és a belsőségek el vannak távolítva, de az esetleges maradékokat távolítsuk el. A pikkelyeket úgy lehet, hogy faroktól a fej felé húzogatjuk a kést, tehát a pikkelyek növésének ellentétes irányban. A pikkelyek ugye ahogyan lepattannak könnyen akár szembe is kerülhetnek, ezért egy nagy tálba öntsünk hideg vizet és a víz alatt távolítsuk el a pikkelyeket, így nem repkednek. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a hasán vágni kell egy nyílást, ezt is könnyű megtenni hiszen a hekk hasán van egy apró lyuk, ami nem tudom valójában miként funkcionál, de ettől az apró lyuktól a fej felé kell vágást csinálnunk. Most kell beírdalni, egymástól egy cm-re kell fél cm-es vágásokat ejteni a hal mindkét oldalán. Egy kb. 20 cm-es halhoz kell egy púpos evőkanálnyi só, ezzel mindkét oldalt be kell dörzsölni (vigyázzunk, ne menjen szálka a kezünkbe!!!) és egy keveset a hal hasába is tegyünk. Most kicsit pihenhetünk, mert 1 órára hűtőszekrénybe kell tenni.

Egy óra után vegyük ki és a nagyja sót söpörjük le róla és kicsit nyomkodjuk meg, hogy a felesleges só kijöjjön belőle.

Készítsük el a roppanós bundáját, kukorica lisztet és finomlisztet keverjünk össze 1:1 arányban és adjunk hozzá egy kevés, kb. 1 teáskanálnyi pirospaprikát. A hekkeket forgassuk meg ebben a lisztes keverékben és a hasa belsejét is vonjuk be vele. Ezután fél óráig hagyjuk újra a hűtőben pihenni és sütés előtt újra forgassuk meg a lisztben. De akár több rétegben is belisztezhetjük, minél több rétegben van rajta, annál ropogósabb bundája lesz.

Forró olajban süssük ki 13 perc alatt, de fontos, hogy teljesen elfedje az olaj. 

Ha tetszett a recept, próbáld kis és oszd meg, hogy barátaid, ismerőseid is láthassák.

 


Készíts ingyenes honlapot Webnode