30 perces tészta: krumplis tészta

2015.05.27 08:44

Számomra az egyik legegyszerűbb tészta, amit este ha éhesen haza érünk 30 perc alatt simán össze lehet dobni és én mellesleg imádom.

Ez egy klasszikus magyar étel, legalábis számomra biztosan az sőt még gyermekkori élményem is fűződik hozzá. Mikor kicsi voltam 5-8 éves, ha anyukám vagy a testvérem csinált én mindig kunyiztam egy szelet kenyérre jó vastagon és azon nyammogtam míg a tészta ki nem főtt.
De ez a szokás valamilyen formában még ma is meg van hiszen a krumplis maszlag (én csak szuszkumuszku-nak hívom) fűszerességét mindig kenyér próbával tesztelem, azaz egy szelet kenyérre kenve kóstolom meg, hogy elég sós és borsos-e. Szóval ez tényleg egy nagy kedvenc és rengeteg féle formában készítettem már és mindnek megmutatom majd a receptjét nektek.
 
Na de félre téve a gyerek kori élményeket tényleg nagyon könnyű elkészíteni, csak egy magyaros pörkölt alapra van szükség hozzá.
 
Hozzávalók:
  • 20 dkg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • (esetlen egy kevés újhagyma zöld része vagy snidling)
  • 2 evőkanál olaj
  • bors
  • őrölt pirospaprika
  • 1 csomag tészta

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk (minél kisebb, annál hamarabb megfő, de azért vigyázzunk, hogy ne legyen olyan pici, hogy később ne tudjuk leszűrni), majd egy labasba beletesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és adunk hozzá egy evőkanál sót. Feltesszük a tűszre és megfőzzük (ha felforr takarékra hajtjuk a lángot, kesőbb egy fakanállal megnyomjuk a krumplit, ha eltudjuk vágni a fakanállal, akkor készen van). Közben megpucoljuk a hagymát és apróra vágjuk, egy serpenyőben az olajjal üvegesre pároljuk, ha kész akkor levesszük a tűzről, sóval és borssal ízesítjük. Ha már 5-10 percet hült, akkor hozzáadhatjuk a pirospaprikát, korábban nem szabad, mert megég és keserű íze lesz.

Ha a krumpli megfőtt, egy krumplinyomóval áttörjük és hozzá adjuk a pirospaprikás, sós, borsós, hagymás olajat, ezzel is jól áttörjük és jöhet a kedvenc rész a "kenyérpróba", ha az íz jó, akkor már csak a tészta van hátra, amiről mindent megtudhattok a következő cikkben: gasztrogirl.webnode.hu/products/a-tokeletes-teszta-titka/

Ha a tészta is készen van, akkor össze keverjük a szósszal és kész is, a legtökéletesebb egy kis savanyú uborkával, de ezt valószínűleg te is tudod.

(kép forrása: www.laptopkonyha.hu)

 

Ha tetszett a recept próbáld ki és oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel.