Mi az a 8 konyhai eszköz, ami nélkül elképzelhetetlen egy kezdő konyhája? Itt megtalálod a választ!
2015.05.23 11:17
Ha kezdő "szakács" vagy otthonodban, akkor valószínűleg még szükséged van néhány eszközre. Segítünk, hogy ne tévedj el a konyhai eszközök világában.
Az alábbiakban felsorolunk 8 olyan eszközt, ami nélkül nem tudsz majd főzni. Hidd el ezek nélkülözhetetlenek a te konyhádban is. Itt valóban csak a legszükségesebbeket találod meg.
- lábas vagy fazék: fontos, hogy legyen egy edény, amiben tudsz ételt készíteni. Itt is jó ha kicsit eőre gondolsz és nem a legkisebb lábasokat veszed meg hiszen ha egyszer hívsz egy kis vendégséget, akkor előnyösebb ha egy kicsivel nagyobb edény tulajdonosa vagy. Értelemszerűen jobb ha több (2-3) lábasunk van, mert lehet, hogy egyszerre több ételt is szeretnénk készíteni, gondoljunk csak egy pörköltre, amihez tésztát, tarhonyát vagy akár krumpli pürét szeretnénk enni. Maga a fazék és a lábas abban különbözik egymástól, hogy míg a fazék magas fallal rendelkezik, ddig a lábas inkább öblösebb, alacsonyabb falú. Elvileg leveseket fazékban, főételeket például főzelékeket, tésztaételeket, pörkölteket a lábasban készítjük el, de ezt nem feltétlenül kell így csinálni, hiszen a leves is csodásn meg tud főni egy lábasban és egy főzelék is elkészül egy fazékban is.
- késkészlet: A legjobb ha a készlet tartalmaz nagy és kisebb kérdéseket is, amivel valójában mindent meg tudunk csinálni. A nagy késsel könnyű aprítani, húst darabolni és olyan dolgokat készíteni, amiket pici késsel borzasztó nehéz lenne. Jó ha van egy kenyérvágó kész is a készletünkben, ez többnyire egy nagy recés pengéjű kés, amit én személyszerint sokszor használom sajtvágáshoz is, így a sajtkést is megspórolhatjuk. A kisebb pengéjű kések pedig akár hámozáshoz is tökéletes társaink lehetnek. Vannak olyan kés készletek is, amelyekhez van zöldség hámozó is, ez is nagy segítságünkre lehet hiszen a hmozás mellett díszítésre is alkalmas lehet, én például burgonya chipset szoktam vele készíteni.
- serpenyő: Itt egyaránt beszélhetünk a serpenyőkről és a palacsinta sütőkről is. Ha nem szeretnénk rengeteg pénzt fordítani a konyha felszerelésekre vagy csak egyszerűen kevés hely van a konhádban, akkor ebből is elég csak egyet beszerezni mégpedig inkább egy serpenyőt. Ha nagyobb mennyiségű ételt akarsz serpenyőben készíteni, akkor fontos, hogy legen pereme a serpenyődnek és ugyanezt az edényt tudod palacsinta sütésre is használni, így nem kell külön-külön venni mindkettőt elég ha csak egyet beszerzel kezdésnek.
- tepsi: Ha valamit sütni szeretnél, akkor ez elengedhetetlen. Itt is megkülönböztethetünk több félét, hiszen másra van szükségünk ha egy rakott krumplit készítünk és másra ha kekszeket szeretnénk sütni, ezért jaaslom, hogy szerezz be legalább egy magasabb peremű tepsit és egy laposabbat is. De ha erre nem szeretnél annyit fordítani, akkor elég egy magas peremű is, amit a serpenyőhöz hasonlóan használhatjátok és például az említett kekszeket is megsüthetitek benne.
- étkészlet: Ez egyértelmű hiszen hiába főzöl hiába főzöd meg életed legfinomabb ételét, ha nem tudod miből megenni. Elég ha beszerzel egy 6-os étkészletet, amiben van kis tányér a desszertekhez, leveses mélytányér illetve nagy lapos tányér a főételekhez. Ezen felül vannak olyan készletek is, amiben van kávés csésze és hozzájuk való csészealj. Szerintem ez az a terep, ahol a leginkább megmutathatod az egyéniséged hiszen rengeteg féle tányért kaphatsz, a régi klasszikus, elegáns daraboktól kezdve, a divatos, virágos, mintás és virágosokon keresztül egészen a modern, esetleg négyszög alakú, exrtém mintájú tányérokig. Ha vendégeidnek ezekben a tányérokban szolgálsz fel egyből látni fogják a stílusod és az ízlésed.
- Pohár készlet: Az előbb említett étkészlet mellett ez is nagyon fontos. Én személy szerint szeretek a hétköznapokban műanyag poharakból inni, mert ismerem magam, hogy azonnal eltörném az üveget. De persze ha a párunkkal vacsorázunk vagy egy vendégség számára főzünk akkor üveg pohárral terítsünk. itt valóban rengeteg féle van, van például a röviditalok számára a feleses poharak, a boros poharak, a pezsgős poharak, az egyszerű üditős és vizes poharak és persze mellett még számtalan féle van. Én nem igazán fogyasztok alkoholt tehát szerintem először elég ha csak üdítős poharakra ruházunk be.
- merőkanál, fakanl, húsvilla: Ez a három eszköz elengedhetetlen a az ételek elkészítéséhez illetve tálalásához. itt lényegében nincs is miről beszélni.
- Nagyobb konyhai gépek: az eddigiekben szó esett az apróbb eszközökről azonban nem szabad elfelejteni, hogy szükség van tűzhelyre és hűtőre is.
A megosztot képek mindenféle reklám nélkül kerültek fel hiszen az internetről szedett képek márka jeleket is tartalmazhatnak.
Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad akkor oszd meg ismerőseiddel.